Jogosítvány óraszám

A jogosítványhoz szükséges tanfolyam több részből tevődik össze. Van KRESZ oktatás, elsősegély tanfolyam és gyakorlati órák. Mindenikből kell természetesen vizsgát is tenni. A forgalmi vizsgához a gyakorlati órák meghatározott száma szükséges. Ezt egyre inkább szigorítják a jobb oktatás érdekében, hiszen ha többet vezetnek a tanulók, akkor nagyobb tapasztalatuk lesz, és biztonságosabban vezetnek majd.

Jogosítvány óraszám

Jelenlegi kötelező óraszám

A jelenleg hatályban lévő törvények értemében a forgalmi vizsga előtt a tanuló kötelezően le kell vezessen 30 órát, valamint 580 kilométert. Előfordulhat, hogy a kilométer nem gyűl ki a megadott kötelező óraszám alatt, ezért kell pluszórákat is venni az oktatótól. Ez a 30 óra kétfelé oszlik: 10 óra rutinvezetés és 20 óra forgalmi vezetés.

Tekintse meg a bal oldalon található autósiskola jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyam ajánlatait.

A kilométerben való kötelezéssel arra törekednek, hogy a leendő gépkocsivezetők ne „álló kocsiban” tanuljanak meg vezetni, hanem a vezetési elméletet minél inkább gyakorlatba is ültessék. A kötelező 580 km-es vezetés akkor válik hátrányossá a vezetni tanuló számára, ha nem teljesíti az előírt kilométer mennyiséget a 30 gyakorlati óra alatt. Ilyenkor lesz szükség pluszórákra. Az oktatók azonban figyelnek erre az előírásra, és úgy alakítják a gyakorlati órákat, hogy meglegyen a kell számú kilométer.

A kötelező nem minden

Ez a 30 óra természetesen csak a kötelező óraszám. Ezen felül mind a diák, mind az oktató dönthet úgy, hogy még szükséges néhány óra vezetés ahhoz, hogy a vizsga sikeres legyen. Van, hogy a diák kéri további pluszórák megtartását, amelyre persze külön kell fizetnie, de ha úgy érzi, hogy szükséges, akkor mindenképpen megéri. Más esetben a tanár is dönthet úgy, hogy a tanuló még nem áll készen a vizsgára, és további órákra kötelezi vizsga előtt.

Az újabb meg újabb kikötések a sofőroktatással kapcsolatosan arra késztetik az autósiskolákat, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessenek a gyakorlati képzésre, elkerülendő a kezdő gépkocsivezetők által okozott baleseteket.