Jogosítvány szabályok

Hazánkban mindig is szigorú feltételek mellett lehetett jogosítványt szerezni, azonban ezt a folyamatot most még jobban megnehezítették, leginkább a B kategóriás jogosítvány esetében. Míg a motorosok számára könnyebb lehet az irat megszerzése, addig az autósok számára bevezettek egy újabb feltételt.

jogositvany-szabalyok

Eddig az volt a bevett módszer, hogy ki mikorra tudja, akkora teszi le az elméleti vizsgát, anélkül, hogy újra el kellene végeznie a tanfolyamot. Azonban a változásoknak köszönhetően idéntől úgy módosították a szabályokat, hogy az elmélet megkezdésétől számított egy éven belül sikeres vizsgát kell tenni. Ha ennek a tanuló nem tesz eleget, akkor az egy év elteltével újra kell járnia a tanfolyamot. Ez sokak véleménye szerint azért jó dolog, mert aki egy év alatt nem tud sikeres vizsgát tenni, az sokat felejt ennyi idő után.

A leglényegesebb változás

A legfontosabb változás a szabályok között az autósokra vonatkozik. Eddig úgy lehetett vizsgára jelentkezni, ha megvolt a kötelező 30 óra vezetés. Az új szabályoknak megfelelően azonban ez most már nem elég. Az új jogszabály kimondja, hogy csak abban az esetben lehet vizsgára jelentkezni, ha a 30 óra mellett van még 580 levezett kilométer is. Az oktatók szerint nagyon jó ez a változás, mivel az 580 km-t hosszabb idő alatt tudják levezetni a tanulók, ezáltal pedig sokkal tapasztaltabbak lesznek majd az új jogosítvánnyal rendelkezők.

Azok a motorosok, akik nagyobb kategóriában szeretnének jogosítvány szerezni, most már nem kell kötelezően tanfolyamon részt vegyenek. Ez nagy könnyítés számukra, hisz így hamarabb és könnyebben szerezhetnek hajtási engedélyt.

Még egy újabb változás: most már nem kötelező az elmélet megkezdésekor bemutatni az orvosi igazolást és az alapfokú iskolai végzettséget igazoló dokumentumokat. Azonban ezt nem törlik el, hisz a jogosítvány megszerzéséhez még mindig kötelező ez a két dokumentum.