Jogosítvány fajták

Azok, akik jogosítványt szeretnének szerezni, nagyon sok kategória közül választhatnak, attól függően, hogy milyen járművet szeretnének vezetni. Magyarországon jelen pillanatban 19 nemzetközi kategóriát, illetve 5 nemzeti kategóriát tartanak számon. Az 5 nemzeti kategóriába tartozik a K, a T, az M, a TR, illetve a V kategória. A K kategória a kerti traktort jelöli, a T a mezőgazdasági traktort pótkocsival, az M a segédmotoros kerékpárt, beleértve a mopedet is. Az utolsó kettő a TR, ami a trolibusz vezetését teszi lehetővé, illetve a V, ami szintén a kerti traktort jelöli.

Jogosítvány fajták

Ezzel szemben a nemzetközi kategória sokkal tagoltabb. A legkisebb kategória az AM, ami a legkisebb motorokat, robogókat, illetve tricikliket foglalja magába. Az ezt követő kategória az A1, ami a 125 cm³-nél kisebb motorokat foglalja magába. A következő kategória szintén a motorokra vonatkozik, azokra, amelyek teljesítménye nem haladja meg a 35 KW-ot, ezt a kategóriát A2-ént jelölik. Van még két motorkategória, szintén A jelöléssel. Az egyik a 25 KW-nál kisebb teljesítményűekre vonatkozik, a másik pedig a többi motorra.

Autók, buszok

A legismertebb kategória a B, ami azokra az autókra vonatkozik, amelyeknek össztömege nem haladja meg a 3500 kg-ot, és az autóvezető székén kívül legtöbb 8 ülőhely található. Ehhez a kategóriához kapcsolódik a B+E kategória, ami lehetővé teszi a pótkocsi csatlakoztatását az gépjárműhöz.

C kategória – a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépkocsik esetében van szükség erre a jogosítvány típusra.

A D kategóriába tartozik például az autóbusz és az autóbuszból és könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény.

Az E kategória többnyire B, C, D kategóriájú gépkocsi és a hozzá csatlakoztatott pótkocsiból álló szerelvényre vonatkozik.