Jogosítvány életkor

Sokan a felnőtté válás egyik alapkövének számítják, hogy jogosítványt szereznek. Vannak kategóriák, melyekben már 14 évesen lehet jogosítványunk, de olyan is, amelyben csak 21 évesen.

Az M kategóriába tartozó járműveket 14 évesen  (pl. segédmotoros kerékpár) vezethetjük, de csak abban az esetben, ha sikeres vizsgát tettünk. Ez leginkább a kisebb motorokra megfelelő jogosítvány. A következő életkor a 16. életév. Ha betöltöttük ezt az életkort, akkor vizsgázhatunk és szerezhetünk jogosítványt az A1, T, K kategóriákban.

Jogosítvány életkor

Mikor vezethetünk autót?

A jelen törvények szerint B kategóriás jogosítványt azok kaphatnak, akik betöltötték a 17. életévüket. Jó tudni azt is, hogy az elméleti vizsgára jelentkezhetünk a 17. életév betöltése előtt 6 hónappal. Azonban az elméleti vizsgát a születésnap előtt három hónappal lehet letenni, míg a gyakorlati vizsgát legkorábban a születésnapon. Tehát ezekből kiindulva 17 évesen vezethetünk először autót, és ekkor is szerezhetünk jogosítványt.

Azonban ha nagyobb autót, vagy pótkocsit, esetleg buszt szeretnénk vezetni, akkor más életkor szabályozás alá esünk. Pótkocsit csupán 18 évesen kapcsolhatunk az autóhoz, és ekkor is vizsgázhatunk a nagyobb autókra érvényes jogosítvány megszerzése érdekében.

A D kategória esetében a legmagasabb az életkor meghatározás. Itt csak 21 évesen szerezhetünk jogosítványt.

Amint látjuk, legtöbb esetben tényleg a felnőtté válással egy időben szerezhetünk jogosítványt. Azt még meg kell említenünk, hogy sok esetben – pl. ha sofőri állást szeretnénk – szükségünk van néhány év tapasztaltra.

A korhatárokkal a törvényhozók azt tartják szem előtt, hogy egy bizonyos életkor elérésével a vezetőben több a felelősségtudat, ugyanakkor szellemi érettség is elvárható.