Jogosítvány hosszabbítás

Idővel minden személyi okmányunk érvényességét veszti, így a jogosítványunk is. Ha le fog járni, vagy már épp lejárt, akkor nincs más választásunk, mint hosszabbítást kérni. Néhány egyszerű lépéssel könnyedén meg tudjuk oldani a kérelmet, és akkor nem marad más dolgunk, mint várni, hogy megérkezzen az új jogosítványunk. Most pedig lássuk, milyen teendők várnak ránk!

Jogosítvány hosszabbítás

Az első lépés, hogy fel kell keresnünk családorvosunkat, aki elvégzi a rutinvizsgálatokat. Amennyiben nincs ismert betegség, három alapvető vizsgálatot végez el az orvos. Az első a látásvizsgálat. Ebben az esetben számokat, betűket kell leolvasni a falra kifüggesztett tábláról, majd színeket kell felismerni (egy kis könyvből). Ha itt minden rendben megy, akkor a hallásvizsgálat következik. A harmadik vizsgálat pedig a vérnyomásmérés.

További lépések

Ha kezünkben az érvényes orvosi igazolás, akkor irány az okmányiroda, ahova vigyük magunkkal még a következő iratokat: az érvényes személyi igazolványunkat, esetleg útlevelünket (ha új típusú igazolványunk van, akkor csatoljuk a lakcímkártyát is), valamint a jelenlegi hajtási engedélyünket.

Ha minden papírunk rendben van, akkor az illetéket kell még kifizetnünk, ami a következőképpen alakul. Ha még nem töltöttük be a 62 esztendőt, akkor a díj összege 4000 Ft, de ha ennél idősebbek vagyunk, akkor ez az összeg 1500 Ft-ra csökken. Ezt a díjat kifizethetjük a postán csekken, amit az okmányirodában kapunk, vagy pedig bankkártyával az okmányirodában.

Ha odafigyelünk arra, hogy minden papírunk rendben legyen, és idejében felkeressük a háziorvost is, akkor fennakadás nélkül meghosszabbíthatjuk, cserélhetjük a jogosítványunkat, és nem kell egy napot sem hajtási engedély nélkül lennünk.