Jogosítvány motorra

A motoros jogosítvány több kategóriát foglal magába: AM, A1, A2 és A kategóriák. A kategóriák a motorok teljesítményei függvényében különböznek. Így például az A1 kategória a kisebb teljesítményű motorokra vonatkozik, és a jogosítvány megszerzéséhez sincs annyi kikötés, mint a felsőbb kategóriákban, míg az A kategóriás jogosítvánnyal nagyobb teljesítményű motort is lehet vezetni, ám itt már másak a feltételek.

motor-jogsi

AM kategória

Legfeljebb 50cm3-s hengerűrtartalommal rendelkező jármű vezetésére jogosít fel, és 14 éves kortól szerezhető meg az ilyen kategóriás jogosítvány.

A1 kategória

Ezen kategóriájú jogosítvány megszerzése 16 éves kortól lehetséges. Ez a típusú jogosítvány a 125 cm3-nél kisebb hengerűrtartalmú járművekre érvényes, amelyek teljesítménye 11 kW-nál kisebb, és a teljesítmény/sajáttömeg aránya nem haladja meg a 0,1 kW/kg-ot. Megszerzéséhez szükséges motorosiskola elvégzése.

A2 kategória

18 éves kortól szerezhető meg ez a típusú jogosítvány, és a 35 kW teljesítmény alatti járművek vezetésére jogosít fel, amelyek a tömegaránya nem haladja meg a 0,2 kW/kg-ot.

A kategória

Ebbe a kategóriába soroljuk azokat a motorkerékpárokat, amelyek teljesítménykorlátozás nélküliek. Erre a járműkategóriára 24 éves kor felett kaphatunk jogosítványt. A korlátozásokkal és a több kategóriára való bontással a közlekedés biztonságát igyekeznek megőrizni. Így láthatjuk, hogy minél nagyobb teljesítményű egy jármű, annál magasabb a korhatár, amely a jogosítvány megszerzéséhez szükséges.
Árak

Az A kategóriás járművekre a jogosítvány olcsóbb, mint a B-re, így megközelítőleg 100.000 forint alatt meg lehet úszni. Persze ez is kategóriánként és iskolánként is változik.

Akárcsak az árak, a vizsgák és a tanórák száma is változik. Motoros jogosítvány beszerzése esetén a tanórák száma jóval kevesebb, mint a B kategória esetében.

Motor jogosítvány árai részletesen: http://dekmarautosiskola.hu/index.php?menu=mot