Jogosítvány nehézpótkocsira

Az E kategóriás jogosítvány

A nehézpótkocsira külön kell jogosítványt szereznünk. Ennek az E kategória felel meg. Szükséges erre a kategóriára külön vizsgát tenni, hiszen csupán az általános ismeretek és a pótkocsi nélküli vezetéstapasztalat nem elegendő ahhoz, hogy kezelni tudjunk egy nehézpótkocsis gépjárművet.

Az E kategóriában megkülönböztetjük a B +E valamit a C+E alkategóriákat. A B+E kategória a személygépjármű és nehézpótkocsi együttesét fedi, míg a C+E kategória a teherautó és nehézpótkocsi együttesét.

Vizsgák

Az ilyen típusú jogosítvány megszerzéséhez a következő vizsgákon kell sikeresen átmenni: közlekedési ismeretek, szerkezeti és üzemeltetési ismeretek, munkavédelmi, biztonsági üzemeltetési, rutin és forgalmi vizsgák, valamint szerkezeti és üzemeltetési ismeretek, biztonsági üzemeltetési ismeretek. Azon jelentkezők, akik autószerelői képzettséggel rendelkeznek, felmentést kapnak ez utóbbi két vizsga alól.

Személygépkocsik esetében akkor van szükség az E típusú hajtási engedélyre, ha a pótkocsi legnagyobb össztömege meghaladja a 750-kg-ot, és ugyanakkor a járműszerelvény együttes össztömege túlhaladja a 3, 5 tonnát.

Tehergépkocsi vezetőknek, akik már rendelkeznek C kategóriájú jogosítvánnyal, akkor van szükségük az E kategóriára is, ha a teherautó után olyan pótkocsit csatlakoztatnak, amelynek legnagyobb össztömege meghaladja a 750 kg-ot.

Jelentkezés feltételei

A képzésre való jelentkezéskor fel kell mutatni az érvényes B vagy C típusú jogosítványt, (attól függően, hogy teherautó vagy személygépkocsi után szeretnénk 750 kg legnagyobb össztömeget meghaladó utánfutót csatlakoztatni), kitöltött jelentkezési űrlapot, a személyi igazolványt, a lakcímkártyát és az alapfokú iskolai végzettséget igazoló aktát.