Mi kell a jogosítvány megszerzéséhez?

A jogosítvány szabályok betartása, kritériumok teljesítése révén szerezhető csak meg. Ezek a szabályok 2013-ban módosultak, így jelenleg számos viszonylag szigorú, bár nem túl nehezen teljesíthető feltételnek meg kell felelni, ha autóvezetői engedélyt akarunk szerezni.

Mi kell a jogosítvány megszerzéséhez?

Bár a tanfolyamot már 16,5 éves korban meg lehet kezdeni, ám a gyakorlati vizsga legkorábban 17 éves korban tehető le. Már a tanfolyam megkezdéséhez is szükségesek ugyanakkor bizonyos előfeltételek, mint az orvosi alkalmassági vizsgálat, a nyolc általános teljesítése, illetve választ is kell adni a jelentkezőnek néhány alapvető közbiztonsági kérdésre ahhoz, hogy a tanulást megkezdhesse. Az alapfokú iskolai képzettséget és az orvosi alkalmasságot ugyanakkor nem kell igazolni, elegendő nyilatkozni ezekről.

Ha le akarjuk tenni a gyakorlati vizsgát, ezentúl nem elegendő a 30 órányi vezetés – legalább 580 kilométert kell majd magunk mögött hagynunk ahhoz, hogy nekivághassunk a próbatételnek.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy ha az elméleti (KRESZ) és a gyakorlati vizsga teljesítése között több mint kilenc hónap telik el, úgy az előbbit meg kell ismételni. A motorosok esetében azonban, ha magasabb kategóriájú jogosítványt akarnak szerezni, az elméleti tanfolyamot és vizsgát már nem kell letenniük, ha az előző kategóriás tanfolyamot két éven belül végezték el. Ha a két év letelt, akkor is csak a kategória függvényében meghatározott óraszámot kell teljesíteniük.

Elmélet és gyakorlat egysége

Az elmélet tanfolyam a hatályos jogszabályok szerint legalább hét előadásból kell, hogy álljon, amelyek 28 tanórát foglalnak magukban. A tanfolyam során 20 tanórán keresztül a KRESZ szabályait oktatják, további négy órán keresztül vezetéselméletet, négy órán pedig szerkezeti alapismereteket adnak át a tanulóknak. Mindennek célja, hogy sikeresen felkészítsen a KRESZ vizsgára és a későbbi gyakorlati vezetésre, hogy megadja a szükséges alapismereteket. Az elméleti ismeretekből a tanfolyam első óráját követő egy évben kell számot adni ahhoz, hogy a gyakorlat megismerésével folytathassuk a jogosítvány megszerzését.

A gyakorlati ismeretek elsajátítása a módosult jogosítvány szabályok értelmében már többet kíván meg – a korábban már említett 30 órányi vezetést és az 580 kilométer levezetését mindenképpen teljesíteni kell. A harminc órából kilencet arra szánnak, hogy a tanuló elsajátítsa a járműkezelést, azaz biztonsággal legyen képes vezetni a járművet. További legalább húsz óra kell, amelyek során megismerkedik a forgalomban vezetéssel. Ha ennyi idő alatt azonban az 580 kilométer nem jön össze, kötelezően további órákat kell vennie a tanulónak. A harminc órában benne van maga a vizsga is, amely egy órát vesz igénybe.

Természetesen a szabályok szerint elsősegély vizsgára is szükség van ahhoz, hogy a vezetői engedélyt megszerezzük, amelyet a Vöröskereszt szakembereinél tehetünk le. Az elsősegély-nyújtási ismeretek néhány óra alatt megszerezhetőek, s birtokukban a vezetői engedéllyel rendelkezők képesek lesznek szükség esetén segíteni a közúti balesetek sérültjein.