Miért fontos az elsősegély?

Ahhoz, hogy birtokunkba kerülhessen a jogosítvány elsősegély vizsgát is tennünk kell – hiszen fontos, hogy mindenki, aki részt vesz a közúti közlekedésben, képes legyen legalábbis az alapszintű elsősegélyt nyújtani embertársainak. Ha csak annyit tud valaki, hogyan lehet egy súlyosabb sérültet biztonságba helyezni, már az is életet menthet egy baleset alkalmával.

elsősegély

A tanfolyam maga bárki által elvégezhető, s az oktatott ismeretek elsajátítása sem okozhat gondot. Jó esetben az alapvető elsősegély-nyújtási fogásokat már néhány nap alatt is maradéktalanul elsajátíthatjuk, hogy azután a megfelelő pillanatban felhasználva azokat segíthessünk másokon. Az egyetlen kritérium, hogy 18 éven aluliaknak a vizsga letételéhez szülői engedélyre van szükségük.

A tanfolyam során elméleti és gyakorlati ismereteket egyaránt oktatnak, s ezeket természetesen a vizsga során is számon kérik. A vizsgáztatásért a Magyar Vöröskereszt szakemberei felelnek – ők végzik a vizsgázók minősítését a szervezet minőségirányítási rendszerének vonatkozó szabályai alapján.

A vizsga maga, bár elméleti kérdések is szerepelnek rajta, elsősorban gyakorlati jellegű – így a vizsgáztatók megbizonyosodhatnak arról, hogy a jogosítványt szerezni akarók nem csak tudják, mit kell csinálni vészhelyzetben, de képesek megfelelően végre is hajtani a szükséges teendőket. Így minden vizsgázónak be kell mutatnia egy újraélesztést, egy betegvizsgálatot, illetve az eszméletlen beteg ellátását (a stabil oldalfektetést), valamint meg kell oldania két tételt.