A jogosítványok egyes típusai

A magyar jogban számos különféle jogosítvány típus létezik, amelyek természetesen más-más fajtájú járművek vezetésére jogosítják fel birtokosukat.

jogositvanyok típusai

Az „A” kategóriába a motorkerékpárok tartoznak. Ezen belül három alkategóriát alkalmazunk – az általános mellett az „A2” A legfeljebb 125 köbcentis és maximum 11 kW teljesítményű, az „A1” pedig az ugyanilyen kritériumoknak megfelelő hajtómotoros kerékpárokra (motor) használható.

A hagyományos „B” kategóriába a 3,5 tonnánál nem nehezebb gépkocsik tartoznak (amelyekben a vezetőülésen felül legfeljebb nyolc állandó ülőhely lehet), de ilyen jogosítvány birtokában pótkocsit is használhatunk, amennyiben annak tömege nem nagyobb, mint magáé a gépjárműé (személygépkocsi).

A „C” osztályba tartoznak a 3,5 tonnánál nehezebb gépkocsik. Amennyiben azonban „C1” típusú jogosítvánnyal rendelkezünk, úgy csak 7,5 tonnányi össztömeget meg nem haladó tehergépkocsit vezethetünk. Nem tartoznak a „C” típusba az autóbuszok és trolibuszok sem.

A „D” kategória az autóbuszoké. Ezen belül is találunk egy újabb alkategóriát –  a „D1” jogosítvány birtokában csak olyan buszokat vezethetünk, amelyekben nem több, mint 16 állandó ülőhely található a vezetőülésen felül.

Végül az „E” kategória, amely egyfajta kiegészítőként szolgál, csak más típusú kategóriákkal kombinálva adható ki, s a nehéz pótkocsi használatára jogosít fel.

Mindezeken túl léteznek úgynevezett nemzeti jogosítvány fajták is – a „K” a kerti traktort és az állati erővel vontatott járműveket, a „T” a mezőgazdasági vontatókat és két nehéz pótkocsit, a ”TR” pedig az összes fenti nemzeti kategóriát együttesen jelöli. A „T” kategóriának a kerti traktor és az állati erővel vontatott járművek úgyszintén elemei.