A jogosítványra vonatkozó jogszabályok

A jogosítvány megszerzésének, azaz a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályait az egykori Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által kiadott 24/2005. (IV. 24.) GKM rendelet szabályozza. Ez a rendelet azonban módosításra került 2013. augusztus 15-étől a 45/2013 (VIII.7) NFM rendelet értelmében.

A jogosítványra vonatkozó jogszabályok

A jogszabályok szerint aki jogosítványt akar szerezni, annak először teljesítenie kell az autóvezetői tanfolyamokat, s a megszerzett elméleti és gyakorlati tudásról a megfelelő vizsgákon kell számot adnia. A jogosítvány jogszabály értelmében csak akkor szerezhető meg, ha nemcsak az előfeltételeket teljesítjük, de az elméleti (KRESZ), a gyakorlati (a korábbi rutin és forgalmi) és az elsősegély-nyújtási vizsgákon is átmegyünk.

Az elméleti vizsga összesen 28 tanórát foglal magában, ezeket pedig hét alkalomra osztják. A tanfolyam nagy részében, húsz órában a hatályos KRESZ szabályokat ismertetik meg a tanulókkal, és további négy-négy órát szánnak a vezetéselméletre és az alapvető szerkezeti ismeretekre. A gyakorlati tanfolyam ugyancsak azzal kezdődik, hogy a jármű kezelését elsajátítsuk – a kötelezően teljesítendő harminc órából ez kilencnek a tananyaga. Még húsz óra maga a forgalomban vezetés, s egy óra a vizsga – oda kell azonban arra is figyelni, hogy a jogosítvány jogszabály szerint csak akkor szerezhető meg, ha a tanuló legalább 580 kilométert vezetett. Amennyiben ezt nem sikerült teljesíteni a harminc óra alatt, úgy újabb órákat kell venni.

Előfeltételek és elsősegély

Már ahhoz is szükséges bizonyos előfeltételek teljesítése, hogy a tanfolyamot egyáltalán megkezdhessük. A tanuló például nem lehet 16,5 évnél fiatalabb – a gyakorlati vizsgánál ugyanakkor már 17 évesnek is el kell múlnia. Az autóvezetői engedély megszerzéséhez, illetve a tanfolyam megkezdéséhez szükséges továbbá az alapfokú képzettség, azaz a nyolc általános elvégzése, valamint az orvosi alkalmasság, ez utóbbi kettőről azonban elegendő nyilatkozni a képzést végző iskola felé. Utolsó feltételként bizonyos alapvető közbiztonsági kérdésekre is választ kell adnunk, mielőtt a tanulást megkezdhetnénk.

Természetesen az elsősegély-nyújtási vizsga letétele is kötelező, hiszen baleset esetén minden autóvezetőnek képesnek kell lennie arra, hogy bajba jutott, sérült embertársain segítsen, legalább annyira, hogy minden tőle telhetőt megtegyen életben tartásukért addig, amíg meg nem érezik a segítség. Így aztán az elsősegély tanfolyam során el kell sajátítani az újraélesztés, a stabil oldalfekvés kivitelezése, a betegvizsgálat fogásait, valamint bizonyos elmélet ismereteket is, amelyekről aztán a Magyar Vöröskereszt munkatársai előtt kell a vizsgán számot adni.

Mindezek szükségesek ahhoz, hogy megszerezhessük a hagyományos, 3500 kilogrammnál nem nehezebb járművek vezetésére feljogosító, „B” kategóriás forgalmi engedélyt, s hogy képesek legyünk biztonsággal közlekedni az utakon.