Mennyibe kerül a jogosítvány?

Az autóvezetői engedély megszerzése nem olcsó mulatság, ám nem kell magyarázni, hogy hosszú távú befektetés, ma már szinte elengedhetetlen beruházás ez.

Jogosítvány árak

Mielőtt belevágunk egy tanfolyamba, nem árt, ha tisztában vagyunk vele, milyen anyagi terhet ró ránk annak elvégzése. A tanfolyam során ugyanis fizetnünk kell majd az elméleti oktatásért (amely összesen 28 tanórát jelent), illetve a gyakorlati órákért, és természetesen a vizsgákért is.

Az elméleti tanfolyam, amelynek során a KRESZ-szabályokkal, a járművek alapvető jellemzőivel és a vezetéselmélettel ismertetik meg a hallgatókat, húszezer forintba kerül. Az elméleti vizsga, amelyet a tanfolyam megkezdésétől, tehát annak első órájától számítva egy éven belül sikeresen teljesíteni kell ahhoz, hogy folytathassuk a folyamatot, 4600 forint.

A jogosítvány árak tekintetében tartalmazza ezen felül tehát a gyakorlati órákat is. Ezekért általában háromezer forintot kell fizetni, amely 30 órával számolva összesen 90 ezer forintot jelent – ebben benne van 9 óra, amíg a tanuló elsajátítja a gépjármű kezelését, illetve húsz óra melyek során a forgalomban vezetve megismerkedik magával a mindennapi vezetéssel. A vizsga díja is fix, ez a forgalmi esetében 11 ezer forintot jelent. Ezek az árak 2014-ben aktuálisak.

Persze ha jól választunk autósiskolát, ennél kevesebből is megúszhatjuk a jogosítvány megszerzését, hiszen az óradíjak, pótóradíjak mértékét nem szabja meg szigorúan a jogszabály. A vizsgák költségén persze nem lehet spórolni, de némi pénz meg lehet takarítani amíg odáig eljutunk úgy is, hogy eközben minőségi oktatásban részesülünk.