Mi kell a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez?

A jogosítvány megszerzése ma már nem olyan könnyű, vagy legalábbis gyors folyamat, mint a megelőző években volt, ha azonban találunk egy jó autósiskolát, nincs mitől félnünk. Az olyan helyeken, mint a Dekmár Autósiskola, felesleges késlekedés nélkül és jó áron szerezhetjük meg engedélyünket.

Mi kell a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez?

A jogosítvány B kategória besorolásába esnek a 3,5 tonnánál nem nehezebb gépkocsik – ez a leggyakoribb vezetői engedélytípus, amellyel a felnőtt lakosság igen nagy része rendelkezik. Ahhoz, hogy a B kategóriás jogosítványt megszerezzük, jelenleg három vizsgát kell teljesítenünk.

Az első az elméleti, amelyen arról kell számot adnunk, hogy megfelelően elsajátítottuk-e a KRESZ-t érintő ismereteket. Ezek természetesen elengedhetetlenek ahhoz, hogy elboldoguljunk később az utakon, így 20 tanórán keresztül okítják őket, hozzávéve némi vezetéselméletet és az alapvető műszaki ismereteket is.

A régi rutin és forgalmi vizsgák helyett ma már csak egyetlen gyakorlati vizsgát kell teljesítenünk. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, legalább 17 évesnek kell lennünk, s levezetnünk 30 tanórát, illetve 580 kilométert. A jogszabályokat megalkotók szerint ez már képes hatékonyan felkészíteni arra, hogy magunkban nekivágjunk a forgalomnak. Ezt az elméleti vizsga sikeres teljesítését követő egy évben kell eredményesen letennünk, különben az elméletből is újra kell próbálkoznunk.

És persze szükséges még az elsősegély vizsga teljesítése is, amely arról nyújt alapvető ismereteket a jövendő sofőröknek, hogyan segítsenek sérült embertársaikon, adott esetben hogyan mentsék meg életüket néhány egyszerű művelettel.