Autósiskola jogosítvány automata váltó

Automataváltós autó bal oldali pedállal vagy kézi-gázzal: ideális járművek mozgássérülteknek

Az automataváltós járművek az autóiparban már az 1950-es években megjelentek, azonban hazánkban napjainkban sem tekinthetőek elterjedtnek. Bár a luxuskategóriájú járművek körében egyre elterjedtebb az egyébként felárral kapható automataváltó, elsősorban mégis azok számára szokták ajánlani, akik valamilyen fizikai jellegű fogyatékosságuk miatt képtelenek a manuális váltót vagy a kuplungot kezelni.

Autósiskola jogosítvány automata váltó

Automataváltós autó mozgássérülteknek

Az automataváltós járműveket eredetileg azzal a céllal fejlesztették ki, hogy az autóvezetés a sofőrök számára könnyebbé váljon. Köszönhetően annak a ténynek, hogy az automataváltós járművekben nincs kuplungpedál, így számos különböző belső kialakítás lehetséges. Ezáltal az automataváltós járművek a legkülönbözőbb fizikai korlátokkal rendelkező személyek számára lehetnek ideálisak.

Fontos azonban, hogy az ilyen különleges kialakítású járművek vezetését külön meg kell tanulni, ezért például azok számára, akik egy baleset vagy éppen betegség hatására lettek mozgássérültek, szükséges, hogy újra megtanuljanak vezetni.

Hogyan vezessünk automatát?

Az automataváltós járműveknek napjainkban már számos különböző típusa létezik, egyvalami azonban határozottan közös bennük: a kézi váltós járművek után külön tanulási folyamat elsajátítani az automataváltós járművek vezetését. A Dekmár Autósiskola Budapest automata és manuális váltós gépjárműoktatóinak a gyűjtőhelye, így ideális választás azoknak a mozgássérülteknek, akik szeretnének megtanulni, vagy újratanulni vezetni.

Fontos tudni, hogy az automataváltós járműveknek napjainkban számos típusa létezik. Egyesek klasszikusan jobb oldali, mások bal oldali gázpedállal vannak szerelve, míg megint más típusokban kézigáz található. Az Dekmár Autósiskola Budapest automata gépjárműve egy speciálisan felszerelt személygépkocsi, melyben minden orvos által meghatározott extra megtalálható, így minden mozgássérült számára ideális oktatóautó.

Kinek javasolt az automataváltós autó?

Természetesen az automataváltós gépjárművek azok számára megfelelőek elsősorban, akik bármilyen jellegű testi fogyatékosságuk miatt nem képesek manuális váltós, klasszikus járművet vezetni, azonban szeretnének teljes, korlátoktól mentes életet élni.

Nem ritka azonban az sem, hogy testileg nem korlátozott emberek is szívesebben teszik le a voksukat az automataváltós jármű mellett, hiszen kezelése valóban klasszisokkal egyszerűbb, mint egy manuális váltós járműé.

Az automataváltós jármű tehát ideális választás mindenki számára, legyen fiatal vagy idős, egészséges vagy mozgássérült. Ami azonban kiemelten fontos, hogy ha éveken át manuális váltóval szerelt járművet vezettünk és hirtelen váltunk – saját döntésből vagy kényszerből –, minden esetben meg kell tanulnunk a jármű kezelését, hiszen az jelentős mértékben különbözik a manuális váltóval szerelt gépkocsiktól.

Ezen felül például a kézigázzal szerelt járművek esetében az alapok elsajátítása is teljesen eltérő, ezért ilyen jellegű járművek forgalomban való vezetése, a velük való közlekedés előtt érdemes szakértő oktatótól elsajátítani az autó irányítását, hogy ne érjenek bennünket meglepetések.

A Dekmár Autósiskolánál lehetőség van automataváltós személygépkocsin is letenni a jogosítványt! A baloldalon elhelyezkedő telefonszámon érdeklődhet a lehetőségekről.