Tanulóautó kiválasztása: manuális vagy automataváltó?

Az autóvezetés egyesek számára igazi élmény, míg mások inkább kényelmetlen kötelességnek érzik. Napjainkban szinte lehetetlen gépkocsi nélkül élni, hosszú távon munkához, utazáshoz, családlátogatáshoz a leginkább célravezető eszköz. Mindez azonban mit sem csökkenti mindazok idegenkedését, akik számára az autóvezetés pusztán a mindennapi életvitelhez szükséges rossz.

Manuális vagy automataváltó

A vezetés nehézségei

A legtöbbekben a vezetéssel szembeni ellenérzés nem akkor alakul ki, amikor először a volán mögé ülnek. Azok, akik nem kifejezetten vágynak arra, hogy négykeréken róják az utakat, feltehetően magát a vezetést sem fogják különösebben élvezni. Ha pedig mindez nem lenne elegendő, vezetés közben szimultán ügyelni kell számos dologra: nem csak más közlekedők és KRESZ-táblák, zebrák, biciklisták, motorosok, gyalogosok, szirénázó mentőautók követelik a feszült figyelmet, de maga a vezetés folyamata is komoly koncentrációt igényel. A sofőrnek három pedált és egy sebességváltót kell kezelnie, miközben ügyel a megfelelő világításra, az ablaktörlőre vagy éppen a rádióra.

Hogyan válasszunk autósiskolát?

Mindazok számára, akik nem élvezik és nem képesek ezt a feszült figyelmet fenntartani, hogy a rutint elsajátítsák, a vezetés inkább kudarc, mint élmény. Ez a kudarc azonban könnyedén kiküszöbölhető, hiszen az automata váltóval felszerelt járművek esetében jóval kevesebb információt kell feldolgoznunk vezetés közben. Ilyenkor az ideális autósiskola automataváltó alkalmazására való oktatással is foglalkozik.

A tökéletes autósiskola olyan, ami teljes mértékben megfelel egyedi igényeinknek, ezért igazi élménnyé teszi a vezetést azok számára, akik kezdetben nem feltétlenül érzik kényelmesen magukat a volán mögött.

Vezessen határozottan, biztonságosan!

Bár Magyarországon jelenleg az automataváltós autókkal szemben többségben vannak a hagyományos járművek, az automataváltó számos kényelmi funkciót garantál, ráadásul egyre gyakoribb hazánkban is. Ennek köszönhetően nem meglepő az, ha a vezetni tanulók szívesebben tanulnak meg kifejezetten automataváltós járművet vezetni, azonban minden esetben figyelemmel kell lennünk arra, hogy az autósiskola automataváltó használatának alkalmazását elsősorban olyanok számára ajánlja, akik bármilyen okból kifolyólag fizikailag képtelenek a váltó vagy a kuplung használatára (mozgáskorlátozottaknak). Ennek oka az, hogy aki automataváltós gépjárművön tanul meg vezetni, az nem, vagy csak nagy nehézségek árán képes megküzdeni egy régi típusú járművel, hiszen a váltó használata a vezetés egyik kardinális pontja.

Autósiskola: automataváltó vagy kézi váltó?

Mielőtt a jogosítvány megszerzése mellett döntünk, mérlegelnünk kell, hogy az autósiskola automataváltó vagy manuális váltó használatának elsajátítására alkalmas gépjárművet adjon-e számunkra. Tartsuk szem előtt azt a tényt, hogy egy automataváltós jármű vezetése után komoly nehézségeket okoz majd egy esetleges manuális váltós jármű megfelelő irányítása. Ráadásul a manuális váltók hosszabb életűek, strapabíróbbak az automatáknál, és utóbbiak szerelése esetén mindig felárat is kell fizetnünk.

Dekmár Autósiskola lehetőséget biztosít automataváltós  jogosítvány megszerzéséhez is! A baloldalt elhelyezkedő elérhetőségeken érdeklődjön!