Fontos az autóvezetés folyamatos gyakorlása, pótóra

Sokan követik el azt a hibát, hogy miután megszerezték a jogosítványt, nem gyakorolják eleget az autóvezetést, így tudásuk megkopik, és újra kezdővé válnak. Akik rögtön a vezetői engedély kiadása után felhagynak a vezetéssel, azok igen rövid idő után rádöbbenhetnek, mikor esetleg újra autóba kéne ülniük, hogy már olyan szinten sem tudnak vezetni, mint tanulóvezető korukban. Mint mindenre, a vezetésre is igaz, hogy gyakorlat teszi a mestert. Bár teljesen nem lehet elfelejteni a vezetést, rengeteg mozdulat kimehet a fejünkből, így nagyon kellemetlenné és nehézkessé válhat a vezetés. Nem kell azonban kétségbe esni, ezen a problémán lehet segíteni, csak fontos, hogy eleget gyakoroljunk.

autóvezetés pótórák

Gyakorlás önszorgalomból

Ha még nem telt el túl sok idő azóta, hogy jogosítványt szereztünk, gyakorolhatunk egyedül is. Ebben az esetben hasznos elmenni egy olyan helyre, ahol kicsi, vagy legalább mérsékeltebb a forgalom, és arrafelé menni pár kört. Egy alkalmas helyen megállhatunk, és elkezdhetjük újra begyakorolni a parkolást és a tolatást is. Fontos, hogy ne izguljunk és maradjunk nyugodtak: ha elrontjuk az egyes feladatokat, nincs semmi baj, nem tudunk kárt tenni senkiben, és nem is lát senki. Ha ezt rendszeres időközönként ismételgetjük, nagyon gyorsan visszajön majd, amit tanultunk, és ismét magabiztosan vezethetünk forgalmasabb helyeken is.

Ha kissé bizonytalanabbak vagyunk, és nem merünk egyedül menni, kérjünk meg egy tapasztaltabb sofőrt, hogy tartson velünk! Egy nálunk gyakorlottabb ember hatalmas biztonságérzetet jelenthet, és nagyon sokat is tud segíteni. Fontos azonban, hogy mindenképpen olyan valakit válasszunk, akivel szemben nem kínoz megfelelési kényszer, ha ugyanis azt érezzük, hogy mindenáron meg akarunk felelni az illetőnek, az inkább csak idegessé tesz, és még többet hibázhatunk, mint egyébként. Egy olyan ember, akiben megbízunk, nagyon sokat segíthet, elmondhatja, hogy mit csinálunk rosszul, és min kell változtatnunk ahhoz, hogy jobban menjen.

Segítség szakszerűen

Előfordulhat az is, hogy úgy érezzük, annyira kiestünk a gyakorlatból, hogy egyedül már nem tudjuk újra összeszedni a régi rutint és egy tapasztaltabb sofőr segítsége is kevésnek tűnhet. Ebben az esetben sem kell azonban azt gondolnunk, hogy a jogosítványra fordított összeg kidobott pénz volt, és nem kell örökre lemondanunk a vezetés örömeiről sem. A legtöbb autósiskolában lehetőség van arra, hogy oktató segítségét igénybe véve gyakorolhassanak azok is, akik egyszer már szereztek vezetői engedélyt, csak valamiért kiestek a gyakorlatból. Ezzel a módszerrel egykettőre visszaszerezhetjük a tudásunkat.

Ha tanulóvezetőként gondoljuk úgy, hogy a megadott órakeret nem volt elég ahhoz, hogy megtanuljunk vezetni, kérhetünk pótórákat is. A pótórákon az oktató segítségével gyakorolhatjuk a problémásnak ítélt pontokat, így mire eljön a vizsga napja, már minden tekintetben magabiztosan szállhatunk be az autóba. Nincs megkötés, annyi pótórát vehetünk, amennyi csak szükséges ahhoz, hogy kellő rutint szerezzünk a vezetés terén.

Pótórákat kérhet autóvezetésből autóiskolánkban, a 06-1-260-4985 telefonszámon.