Autósiskola teherautóra

Mi tartozik a C kategóriába?

A teherautók vezetéséhez C kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkezni. Ez lehet C vagy C1 kategóriás is, annak függvényében, hogy a tehergépkocsi össztömege meghaladja-e a 7500 kilogrammot. Ha meghaladja, akkor C kategóriás, ha pedig nem, akkor a C1 kategóriába soroljuk. Bármelyikbe is tartozzon e kettő közül, ha nem autóbuszról és nem trolibuszról beszélünk, de meghaladja a 3500 kilogrammot a jármű össztömege, akkor számít teherautónak, illetve ettől kezdve soroljuk a C kategóriába.

A tanfolyam

A C kategóriás jogosítvány megszerzéséhez el kell végeznünk egy autósiskolában ezen kategóriára létrehozott képzést, amely elméleti és gyakorlati részekből tevődik össze. Az elméleti rész után KRESZ vizsgát kell tennünk, a gyakorlati oktatás után egy sor vizsga következik: közlekedésismereti, szerkezeti és üzemeltetés ismereti, forgalmi, biztonsági üzemeltetési és munkavédelmi vizsgák. Ha rendelkezünk műszaki képzettséggel, akkor ezen vizsgák sora lerövidül, ugyanis mentességet élvezhetünk a szerkezeti és üzemeltetési valamint a biztonsági üzemeltetési vizsga alól.

Mi szükséges a beiratkozáshoz?

A C kategóriás jogosítványhoz szükséges tanfolyamot akkor kezdhetjük el, ha felmutatjuk az általános iskolai végzettséget igazoló papírt, egy alkalmasságot igazoló orvosi igazolást, ugyanakkor szükség lesz a személyi igazolványunkra is, amiből kitűnik, hogy a végső vizsgáig betöltjük a 21. évet. Egy jelentkezési lapot is ki kell töltenünk, amelyhez kell csatolni igazolványképet is.

A tehergépjármű vezetéséhez szükséges jogosítvány megszerzése nem jogosít fel nehézpótkocsis tehergépjármű vezetésére, erre külön vizsgát kell tenni (E kategória), valamint szükséges 2 év vezetési tapasztalatra.