Milyen feltételekkel szerezhetünk jogosítványt?

2013-ban igen fontos változások következtek be a jogosítvány feltételei terén. A régi rendszerben, amelyet az új augusztus 15-én váltott fel, elegendő volt 30 órát levezetni, azóta azonban megszigorodtak a kritériumok. Ez a rendelet 2014-re is aktuális

jogosítvány

Az eredeti rendeletet, amely a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályait megszabja, eredetileg 2005-ben adta ki az akkori Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. A 24/2005. (IV. 24.) GKM rendelet módosítása értelmében ma az jelentkezhet vezetői tanfolyamra, aki elmúlt 16,5 éves, megfelelt a jelentkezési lapon található közbiztonsági kérdéseknek, elvégezte a 8 általánost, és persze orvosilag is alkalmas, és ezekről nyilatkozik a képzést végző iskola felé.

A vizsgára bocsátáshoz is több feltételnek kell teljesülnie, mint korábban. A hatályos jogszabályok szerint 17 évesnél több mint három hónappal fiatalabbak nem mehetnek elméleti, a 17 évnél nem idősebbek pedig gyakorlati vizsgára – azaz hiába kezd el valaki azonnal vezetni tanulni, amint azt a törvények engedi, legkorábban fél év múlva teheti le a vizsgát. A legfontosabb gyakorlati kritérium, hogy minden vezetési tanfolyamon résztvevőnek le kell vezetnie az előírt kötelező óraszámot, illetve legalább 580 kilométert.

Az új, többet megkövetelő szabályozástól azt reméli a kormány, hogy tapasztaltabb új sofőrök ülnek majd a volán mögé friss jogosítványukkal a tanfolyam sikeres elvégzését követően, s így természetesen azt, hogy csökken majd a rutintalanságból eredő közúti balesetek száma. Ezért szigorodtak hát a feltételek.