Autóvezetési hibák

Főleg a kezdő sofőrök és a tanulóvezetők hiszik azt, hogy az autóvezetés során ők hibáznak a legtöbbet, azonban ez korántsem igaz. Még a legrutinosabb sofőrrel is előfordul, hogy hibákat vét. Ez egész egyszerűen abból adódik, hogy emberek vagyunk, ebből adódóan sajnos hibázunk. Az autóvezetés során azonban nagyon oda kell figyelni arra, hogy a lehető legkevesebb legyen a valószínűsége annak, hogy hibázunk, ugyanis nem mindegy, hogy az a bizonyos hiba mekkora. Legrosszabb esetben igen súlyos következményekkel járhat egy pillanatnyi figyelmetlenség, ezért fontos, hogy mindig a vezetésre koncentráljunk, mikor a volán mögött ülünk.

Autóvezetési hibák

Kisebb hibák

Az autóvezetés során elkövethető hibák között természetesen előfordulhatnak egészen aprók is, amiknek nincsenek súlyos következményei. Ilyen például az induláskor való lefulladás is. Ez főleg a kezdő sofőrökre jellemző, különösen azokra, akik valamiért nagyon izgulnak az autóvezetés során. A tanulóvezetők, akik éppen csak gyakorolni kezdték az autóvezetést, gyakran fulladnak le a kellő rutin hiánya miatt, ez azonban idővel lényegesen javul, ahogy berögződnek a mozdulatok. A friss jogosítvánnyal rendelkezőkre is jellemző, mivel ők az egyedül vezetést kell, hogy megszokják, emiatt izgulhatnak a kelleténél kicsit jobban.

Szintén a kezdőkre jellemző apró hiba a parkolás körüli bizonytalankodás. Legtöbb esetben itt nem az a probléma, hogy nem tudnak parkolni, hanem az, hogy azt hiszik, hogy nem tudnak, emiatt eleve stresszhelyzetnek élik meg azt, mikor parkolni kell, ilyen idegállapotban pedig sokkal nagyobb a hibázás lehetősége. Sajnos ez egy ördögi kör: akárhányszor nem sikerül, annál bizonytalanabbak leszünk, és annál nagyobb stresszel jár majd a parkolás. Ha ez segít, próbálkozzunk otthon, vagy egy üres parkolóban a parkolással, ahol senki sem lát, így nincs zavaró körülmény. Ha így alaposan begyakoroljuk a parkolást, az hatalmas magabiztosságot adhat.

Hibák a forgalomban

Főleg a magukat vagánynak és profinak érző sofőrökre jellemző, hogy indokolatlanul száguldoznak, amivel rendkívül veszélyes helyzeteket teremthetnek. Ha egy kanyart a kelleténél gyorsabban próbálunk bevenni, előfordulhat, hogy nem sikerül. Jobb esetben ilyenkor alaposan összetörjük a kocsinkat, de mi magunk megússzuk sérülés nélkül, rosszabb esetben azonban súlyos sérüléseket szenvedhetünk, akár meg is halhatunk. Ezzel a viselkedéssel másokat is veszélybe sodorhatunk, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a baleset során nem sodrunk el más autót vagy autókat, ezért igyekezzünk elkerülni!

Ugyanígy hiba a túlzott, ok nélküli óvatosság is. Ha túl lassan megyünk, idegesíthetjük a többi autóst, akik előbb vagy utóbb hangot is fognak adni a nemtetszésüknek. Ettől sokan bestresszelnek és elkezdenek hibákat véteni, ami már komolyan veszélyes lehet akár a magunk, akár mások szempontjából. Ha az időjárás, vagy bármi egyéb miatt bizonytalanok vagyunk, inkább ne vezessünk, vagy egy tapasztaltabb sofőrt is vigyünk magunkkal, így elkerülhetők a veszélyes helyzetek. Természetesen egyszer meg kell szereznünk a kellő rutint az autóvezetés terén, azonban erre nem a csúcsforgalom a legalkalmasabb. Ha gyakorolni szeretnénk, válasszunk egy félreeső helyet, ahol mérsékelt a forgalom, ez kevésbé veszélyes. Hasznos lehet, ha segítséget kérünk egy nálunk jóval nagyobb rutinnal bíró személytől.

Súlyosabb hibák

A forgalomban elkövetett hibák már jóval veszélyesebbek, ilyenkor ugyanis nagyban függ a többi autós odafigyelésétől az, hogy történik-e baleset vagy nem. Egy igen veszélyes hiba például a hirtelen fékezés. Természetesen vannak helyzetek, amikor ezt nem lehet elkerülni, néhány ember azonban sokszor akkor is nagyot fékez, mikor az egyáltalán nem indokolt, hirtelen áll meg. Ilyen esetben fennáll a veszélye annak, hogy a mögöttünk közlekedő autós hátulról belénk jön. Jobb esetben ilyenkor csak az autó törik össze egy kicsit, rosszabb esetben azonban személyi sérülés is történhet, ezért nem árt erre odafigyelni.

Szintén súlyos következményekkel járhat a figyelmetlen irányváltoztatás. Bár a legtöbb ember számára alapvető, hogy mielőtt kikanyarodik valahonnan, sávot vált vagy elindul, jó alaposan körülnéz, néhányan ezt nem teszik meg, ami komoly baleseteket is eredményezhet. Sokan azért nem néznek rendesen körül, mert elvonja valami más a figyelmüket, például a telefonálás, ami egyébként éppen ezért lenne tilos vezetés közben, vagy egyszerűen csak máshol jár az eszük. Éppen ezért fontos, hogy akkor is mindig nézzünk körül, ha nekünk van elsőbbségünk, nehogy egy figyelmetlen sofőr miatt baleset érjen.