Fontosak az alapok az autóvezetéshez

Sok fiatal alig várja a pillanatot, amikor végre elkezdheti megszerezni a jogosítványát. Természetesen legtöbbjük azonnal vezetni szeretne, és nem szívesen bíbelődik az elmélet megtanulásával. Biztosan sokan emlékszünk arra, hogy hányszor elképzeltük magunkat vezetés közben, és hogy vágyakoztunk arra a szabadságra, amit az autóvezetés adhat. Ezt a legtöbb potenciális tanulóvezető ugyanígy elképzeli, és alig várják, hogy átélhessék, éppen ezért igen türelmetlenek, és hajlamosak az elmélet fölött egész egyszerűen átsiklani. pedig az elmélet, az autóvezetés alapjai nagyon fontosak ahhoz, hogy ha arra kerül a sor, a forgalomban meg tudjuk állni a helyünket.

Fontos az elmélet

Bár sokan szívesen átugranák, az elmélet rendkívül fontos ahhoz, hogy megfelelően tudjunk kezelni bizonyos forgalmi helyzeteket. Az elméleti alapok ezen kívül azért is lényegesek, mert minél jobban értjük az autó működését, annál kevesebb meglepetés érhet minket éles helyzetekben. Aki nem tanulja meg elméletben, hogyan kell a csúszós utakon közlekedni, vajon mit fog akkor tenni, mikor először kellene esőben, hóesésben, vagy kissé lefagyott úton útnak indulnia? Tudás nélkül elindulni, és reménykedni abban, hogy semmi probléma nem lesz, elég nagy felelőtlenség, már csak azért is, mert esetleges hibáinkkal nem csak saját magunkat, hanem másokat is veszélybe sodorhatunk.

Ha odafigyelünk az elméleti oktatás során, gyorsan megtanulhatjuk, hogy ha csúszós az út, nagyon fontos, hogy megfelelően válasszuk meg a sebességet. Nem szabad túl gyorsan menni, ugyanis ebben az esetben az autó nagyon könnyen válhat irányíthatatlanná és kicsúszhat, ami súlyos balesetet is eredményezhet, de az biztos, hogy ha nem is sérülünk meg, a kocsink összetörhet, ami bizony drága mulatság. Fontos tudni azt is, hogy ha megcsúszunk, nem szabad fékezni! Fékezés hatására teljesen irányíthatatlanná válhat az autó, így inkább a kormánnyal foglalkozzunk, és csak óvatosan próbáljunk lassítani a tempón. Ha mindezt betartjuk, jó eséllyel megússzuk a komolyabb problémát.

Az elmélet hiánya bírsághoz vezethet

Egy másik ok arra, hogy alaposan megtanuljuk a vezetés alapjául szolgáló elméleti pontokat, a későbbi bírságok elkerülése. Ha rendesen megtanuljuk a KRESZ-t, akkor nem lesz gond az alkalmazásával sem, így minden forgalmi helyzetben tudni fogjuk, hogy mit kell csinálni. Ezzel elkerülhetjük az esetleges koccanásokat is, hiszen a saját hibánkból nem teremtünk veszélyes helyzeteket, ugyanakkor a büntetésektől is megkímélhetjük magunkat. Ha megfognak szabálysértés közben, nem védekezhetünk azzal, hogy nem tudtuk mi a szabály: egyrészt, mert a szabály nem ismerése nem mentesít a felelősség alól, másrészt pedig mindenkiről, akinek van jogosítványa, feltételezik, hogy ismeri a közlekedés szabályait, mivel a tanfolyamon vizsgát tett belőle.

További ok az alapok rendes megtanulására az, hogy igencsak elveszettnek érezhetjük magunkat, ha nem vagyunk ezekkel tisztában. Ha nem értjük a táblák jelentését, kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, vagy ami még rosszabb, kimondottan veszélyes szituációkba keveredhetünk. Ha például behajtunk egy olyan utcába, amibe csak a másik irányból lehetett volna, előbb utóbb biztosan szembe jönnek majd, és nem biztos, hogy lesz hely kikerülni őket. Ha nem ismerjük és nem tudjuk alkalmazni a jobb kéz szabályt, egyszer csak azt vehetjük észre, hogy oldalról belénk hajt az, akinek nem adtuk meg az elsőbbséget.

Gyakorlati alapok

Az autóvezetéssel kapcsolatban nem csak elméleti, hanem gyakorlati alapokat is fontos alaposan megtanulni. Bár a vezetéstanulás során nagyon idegesítő lehet, hogy be kell tartani a szabályokat és nem közlekedhetünk úgy, ahogy akarunk, ezek azonban sok kellemetlen helyzettől menthetnek meg. Fontos, hogy nagyon alaposan tanuljuk meg az autóvezetés alapjait. Lehet, hogy a sokadik alkalom után már úgy érezzük, hogy mindent tudunk, azonban ha nem fordítunk kellő figyelmet az alapok elsajátítására, érhet kellemetlen meglepetés.

Az autó kezelése egyáltalán nem olyan könnyű, mint amilyennek tűnik, és ha nem tanuljuk meg rendesen, nagyon kellemetlen helyzetekbe kerülhet a forgalomban. Fontos, hogy kellően begyakoroljuk például a parkolást. Ez alapnak tűnik, azonban meglepően sok embernek van vele problémája. Jobb esetben csak sokáig tart leparkolni, ha nem elég biztos a tudásunk, rosszabb esetben anyagi károkat okozhatunk magunknak és másoknak is. Ugyanilyen fontos, hogy megfelelően kezeljük a féket is, és biztos kézzel nyúljunk a váltóhoz szükség esetén. A tolatás művészetét is érdemes alaposan megtanulni, ha nem akarunk kínos helyzetbe kerülni.

Dekmár Autósiskolánál lehetősége van  a jogosítvány megszerzéséhez! A bal oldalon elhelyezkedő elérhetőségeken érdeklődhet!